Amerikanci završavaju Zavalu?

Bez autora
Aug 10 2011

Američki konzorcijum (American investment consortium) spreman je da finalizuje projekat turističkog kompleksa na Zavali, saopštili su za Pobjedu predstavnici tog konzorcijuma. Pregovori sa svim učesnicima u projektu blizu su „finalizacije kako bi se ponovo započeo i vremenom okončao projekat Zavala“. Miraks je nedavno pristao da kontrolu nad projektom preda udruženju kupaca (Amia), čime je otvoren put ka ponovnom pokretanju i njegovom blagovremenom okončanju. Udruženje kupaca čine brojne porodice koje žele za stalno da se nasele u Budvi. To Udruženje oformljeno je kako bi se suočilo sa mnogobrojnim uključenim strankama, i omogućilo stvaranje korektnog rezultata i zaštitilo svoje početno ulaganje. Udruženje kupaca je plaćalo troškove održavanja projekta od kada je on obustavljen, u ljeto 2010. godine.

Amerikanci završavaju Zavalu?Američki konzorcijum (American investment consortium) spreman je da finalizuje projekat turističkog kompleksa na Zavali, saopštili su za Pobjedu predstavnici tog konzorcijuma.

Pregovori sa svim učesnicima, kažu sagovornici lista, u projektu blizu su „finalizacije kako bi se ponovo započeo i vremenom okončao projekat Zavala“.

Miraks je nedavno pristao da kontrolu nad projektom preda udruženju kupaca (Amia), čime je otvoren put ka ponovnom pokretanju i njegovom blagovremenom okončanju. Udruženje kupaca čine brojne porodice koje žele za stalno da se nasele u Budvi. To Udruženje oformljeno je kako bi se suočilo sa mnogobrojnim uključenim strankama, i omogućilo stvaranje korektnog rezultata i zaštitilo svoje početno ulaganje. Udruženje kupaca je plaćalo troškove održavanja projekta od kada je on obustavljen, u ljeto 2010. godine.

- Razlog zbog kojeg su američki investitori voljni da sarađuju sa udruženjem kupaca jeste taj što ono predstavlja prijateljski kapital, s obzirom na to da svako dobija ono što treba, a da grad može početi da prevazilazi poglavlje istorije razvoja Budve, uz bitne lekcije koje je naučio iz posljednjeg ekonomskog sunovrata. U ovom scenariju, svi su pobjednici - kazao je Čarls Dilon, pravni zastupnik konzorcijuma američkih investitora (American investment consortium) i predsjednika Američko-crnogorskog Poslovnog savjeta.

Da bi se projekat realizovao neophodno je da se postigne dogovor sa austrijskim zajmodavcem Hipo Alpe Adria bankom.

- Postignut je načelni dogovor sa bankom prema kome će udruženje kupaca preuzeti kredit koji je banka dala za zemljište, te sada Odbor banke treba da odobri preuzimanje kredita. Konačno odobrenje se očekuje tokom mjeseca i ukoliko se desi, konzorcijum američkih investitora će u septembru ponovo započeti rad na projektu - kazao je sagovornik Pobjedi.

Predstavnici konzorcijuma američkih investitora, kako se navodi, čvrsto vjeruju da se u budućim projektima ulaganja u nekretnine u Crnoj Gori, ugovori o garanciji moraju odgovorno koristiti. Građevinske firme će u budućnosti kupcima morati da dostave rok završetka radova prije uplaćivanja depozita. Nesrećan je slučaj što svih 100 odsto uplata učešća predstavlja dio ružne istorije koju je označila finansijska kriza. Ubuduće će norma podrazumijevati veću transparentnost i institucionalnu praksu.

Izvršni direktor Monterra i predsjednik Amia (Udruženja kupaca) smatra da ponovni početak i finalizacija projekta znači da je Budva zvanično ponovo otvorena za poslovanje.

- Osnove crnogorskog tržišta nekretnina postaju čvršće, ali investitori iz inostranstva ne mogu vidjeti ništa drugo sem problema u vezi sa Zavalom. Njihovo rješavanje na otvoren i ekspeditivan način, znači da će se radna mjesta i kapital ponovo vratiti u Crnu Goru - ocijenio je Emilfarb.

Emilfarb je u projekat uveo velike američke kompanije, poput građevinske kompanije Tarner (Turner Construction Company). Uspješna finalizacija projekta koji će, kako se dodaje, izvesti američki investitori, biti do sada najznačajniji poslovni uspjeh saradnje ove dvije države i o čemu su informisali SAD.

- Ambasada u Podgorici, Vlada SAD i brojni članovi američkog Kongresa svi su upoznati sa činjenicom da konzorcijum američkih investitora traži način da investira u Crnu Goru i posmatraju odvijanje projekta, čekajući na rezultate finalizacije projekta prije nego ulože kapital u Crnu Goru - saopštio je Dilon.

U septembru 2010. nekoliko kupaca vila na Zavali kupilo je Monterra i preuzelo njeno založno pravo u projekt, koje je u vlastištvu američkih i njemačkih investitora i jedan je od najvećih stranih poslodavaca u Crnoj Gori. Emilfarb je američki poslovni preduzetnik koji je ostvario tri uspješna poslovanja i povezan je sa velikim američkim investitorima koje zanima ulaganje u buduće projekte u Crnoj Gori.

- Niko od stranaka uključenih u projekat ne želi bankrot kao krajnju mogućnost. Vrijeme je da ovaj projekat krene naprijed i na pozitivan način promoviše turističku privredu Crne Gore. Takođe je veoma važno da se udruženju kupaca omogući rad sa odabranim američkim partnerima. Vrlo brzo ćemo saznati koja je budućnost ovog projekta - pravni zastupnik konzorcijuma američkih investitora (American investment consortium) i predsjednika Poslovnog savjeta SAD i Crne Gore.

Projekat podržava i savezna država Merilend

Kancelarija guvernera savezne države Merilend uputila je podršku Američkom konzoricijumu za angažovanje u projektu Astra Montenegro. Prenosimo dio tog pisma.

- U ime Kancelarije guvernera Martina O’Malija, želio bih da izrazim naše najiskrenije zadovoljstvo da predstavnici privatnog biznisa i investitori iz savezne države Merilend vode projekat od tolike važnosti za naše prijatelje u Crnoj Gori. Takođe smo veoma zadovoljni što su naši zajednički napori sa Vladom Crne Gore doprinijeli uspjehu. Kao što znate, savezna država Merilend je prva od država SAD otvorila trgovinsko predstavništvo na Zapadnom Balkanu, koje se nalazi u Podgorici, u Crnoj Gori – piše, između ostalog, u pismu.

- Radujemo se nadgledanju napretka projekta „Astra Montenegro“ i molim Vas da me obavijestite na koji način moja kancelarija može biti od pomoći - navodi se u pismu kancelarije guvernera O’ Malija.

Projekat Astra Montenegro počeo 2008. godine

Gradnja luksuznog kompleksa na Zavali, započela je prije tri godine i prekinuta je prošle jeseni zbog nedostatka novca nekoliko mjeseci prije nego što je investitor, moskovska Mirax grupa, proglasila bankrot. Kupci stanova tužili su kompaniju zbog kašnjenja izgradnje zatraživši vraćanje novca i obeštećenje uz kamatu ili preuzimanje daljeg upravljanja projektom. Prema ranijim informacijama, stanovi na Zavali prodavali su se po cijeni od 6.000 do 8.000 po kvadratu tako da su pojedini kupci investirali i po nekoliko stotina hiljada eura.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik